Boeddha : Indische en Chinese , de dikke en de dunne


De betekenis achter de Boeddha bedels

Boeddha betekenis dikBij Bedelsieraad vind je een mooie collectie zilveren Boeddha bedels. Net als Boeddha beelden mag je Boeddha bedels ook gewoon voor jezelf kopen. Het is een fabel dat dit niet mag, omdat het ongeluk zou brengen. Je koopt een Boeddha puur op gevoel. Doe je dit met goede bedoelingen, dan brengt de bedel of het beeld zeer zeker geluk. Wil je meer weten of wie die Boeddha nu eigenlijk is? Lees dan ons artikel 'Wie is Boeddha'. Er zijn verschillende soorten Boeddha bedels te koop, dik, dun, Thaise, Indische en nog veel meer. Alle Boeddha’s hebben een eigen betekenis. We zullen er enkele benoemen.

De dikbuik Chinese Boeddha

De Boeddha bedel met de dikke buik vindt zijn oorsprong in China. Zijn oorspronkelijke naam is Pu-Tai, naar de legende van een gelukkige Chinese monnik Pu-Tai-Ho-Shang. Deze zenmeester trok zonder zorgen door China en verspreidde het Boeddhisme. Hij werd geëerd om zijn gulheid en blijdschap en kreeg al snel de bijnaam Happy Boeddha. Na zijn overlijden werd hij als brenger van geluk en volksheld vereerd. De Happy Boeddha bedel of het beeld staat voor blijheid, geluk, voorspoed, welvaart en succes.

De dunne Indische Boeddha

Boeddha betekenis dunDe dunne Boeddha bedel stamt uit India en wordt ook wel Sakyamuni, Gautema of historische Boeddha genoemd. Volgens de Indische legende was Siddhartha Gautema een rijke prins. Toen hij in aanraking kwam met het leed van de wereld, verruilde hij zijn leven vol welvaart voor een sober bestaan. Hij mediteerde onder een bodhiboom en dacht na over de oorzaak van al het lijden. Met de ontdekking van de oorzaak, stichtte hij eveneens het Boeddhisme. Gautema werd dé Boeddha.

Nog meer Boeddha bedel betekenissen

Naast de dikbuik en dunne Boeddha’s zijn er nog tal van Boeddha bedels met een eigen betekenis. Zo zijn er Boeddha bedels die staan voor schoonheid en vooruitgang en Boeddha bedels die staan voor wijsheid, innerlijke rust, financiële voorspoed en vrijgevigheid.
 

  • Bij de Boeddha bedel die staat voor vrijgevigheid en zegening ligt de rechterhand van de Boeddha omlaag met de vingers naar beneden en de handpalm naar buiten gekeerd. Een geopende hand staat symbool voor ‘het geschenk der waarheid’;
  • De Boeddha bedel waarbij beide handen in de schoot in elkaar gevouwen liggen, met de rechterhand bovenop, symboliseert innerlijke meditatie, rust en evenwicht;
  • De Boeddha met de opgeheven rechterhand tot borsthoogte, waarbij de handpalm naar buiten is gekeerd en de linkerhand naar beneden hangt, symboliseert geruststelling, zegening en vrede. Deze Boeddha zal het slechte en het kwade bij je weghouden;
  • De Boeddha met beide handen op borsthoogte, handpalmen tegen elkaar en vingers wijzend naar boven, symboliseert gebed, groet en verering.


Tot slot zijn er nog vele Boeddha bedels die attributen met zich mee dragen. Deze attributen hebben eveneens een symbolische betekenis. Het is dus absoluut interessant eens een kijkje te nemen tussen de Boeddha bedels van Bedelsieraad.nl voor herkenning. Je kunt op Bedelsieraad.nl ook terecht voor kraal bedels en zilveren bedels.


Geplaatst door