Geschiedenis van de bedelarmband


De bedelarmband van toen tot nu

Armbanden, waaronder de bedelarmband, zijn vandaag de dag populairder dan ooit. Ze worden gedragen als modeaccessoire of gebruikt als symbool ten behoeve van een goed doel. Er zijn dan ook oneindig veel soorten en modellen armbanden te koop. Denk hierbij aan de slavenarmband en de bedelarmband. De armband is allang geen statussymbool meer, want kleuren, design en vormen spelen een veel belangrijkere rol. Vrijwel elke vrouw beschikt over een armband. Vroeger was dit wel anders.

De oorsprong van de bedelarmband

Voor de oorsprong van de algemene armbanden gaan we terug naar het stenen tijdperk. In het oude Egypte en de rest van Afrika werden destijds al armbanden gemaakt van botten, stenen, plantaardige vezels en hout. Later kwamen daar koper en brons bij. China had de eer de eerste armbanden van jade te produceren en al snel volgde ook de gouden armband. De opkomst van keizers en farao’s zorgden voor meer gedetailleerde armbanden. Dit leidde tot een nieuw ontwerp, de bedelarmband. Deze waren niet alleen bedoeld als versiering, maar tevens als aanwijzing voor de Goden. Hierdoor kon de drager na zijn dood worden geïdentificeerd in het hiernamaals.

De bedelarmband door de jaren heen

Gedurende de Romeinse tijd droegen veel Christenen het vis symbool (bedel). Dit ter identificatie voor het bijwonen van een verboden kerkdienst. Door de eeuwen heen verloren bedels steeds meer en meer hun symbolische betekenis. Deze werd namelijk vervangen door persoonlijke smaak, want voor steeds meer mensen werden de bedels en de bedelarmband een begerenswaardig artikel.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog brak een nieuw tijdperk voor de bedels aan. Soldaten namen als souvenirs uit verschillende Europese steden bedels mee voor hun geliefden. Dit was tevens het moment dat vele mensen, voornamelijk vrouwen, bedels begonnen te sparen tijdens bijzondere en belangrijke gebeurtenissen. Dit kon een schoolexamen, autorijles of rondreis zijn, maar ook trouwen, een eerste kindje of een jubileum kon in het teken van de bedel staan. Hierdoor ontstond een persoonlijk en geheel eigen bedelarmband.

De bedelarmband in de 21e eeuw

Tegenwoordig zijn er vele modellen bedels en bedelarmbanden te koop, zo ook bij Bedelsieraad. Bekende merken zijn Pandora, Larenza en Trollbeads. U kunt op onze website terecht voor onder andere kraal bedels en zilveren bedels. Onze bedels zijn allen gemaakt van het beste zilver gehalte, goedgekeurd door Waarborg Holland en voorzien van de bekende 925 Sterling stempel. Je draagt zodoende altijd een unieke bedelarmband van enkel en alleen de beste kwaliteit!


Geplaatst door